Belépés
maroka.blog.xfree.hu
"Legyen béke és szeretet szívedben Boldogságod sose érjen véget" Antal Mária
1951.01.15
Offline
Profil képem!
Linktáram, Blogom, Képtáram, Videótáram, Ismerőseim, Fecsegj
Nagyböjt 5. vasárnap
  2012-03-26 11:36:50, hétfő
 
  Abban az időben azok között, akik felzarándokoltak, hogy az ünnepen imádják Istent, volt néhány görög is. Ezek odamentek Fülöphöz, aki a galileai Betszaidából származott, és kérték: ,,Uram, látni szeretnénk Jézust." Fülöp elment, és szólt Andrásnak. Aztán András és Fülöp elmentek, és megmondták Jézusnak. Jézus ezt válaszolta: ,,Eljött az óra, hogy megdicsőüljön az Emberfia. Bizony, bizony mondom nektek: ha a búzaszem nem hull a földbe, és el nem hal, egyedül marad, ha azonban elhal, sok gyümölcsöt hoz. Aki szereti az életét, elveszíti azt, de aki gyűlöli életét ebben a világban, az megmenti azt az örök életre. Aki nekem szolgál, kövessen engem, és ahol én vagyok, ott lesz a szolgám is. Aki nekem szolgál, azt becsülni fogja az Atya. Most megrendült a lelkem. Mit is mondjak? Atyám, szabadíts meg ettől az órától? De hiszen éppen ezért az óráért jöttem. Atyám, dicsőítsd meg nevedet!" Erre hang hallatszott az égből: ,,Megdicsőítettem, és ismét megdicsőítem." A tömeg, amely ott állt, ennek hallatára azt gondolta, hogy mennydörgött. Mások így vélekedtek: ,,Angyal beszélt vele." Jézus megmagyarázta nekik: ,,Nem miattam hallatszott ez a hang, hanem miattatok, ítélet van most a világon. Most vetik ki ennek a világnak a fejedelmét. Én pedig, ha majd fölmagasztalnak a földről, mindenkit magamhoz vonzok." Ezt azért mondta, hogy jelezze, milyen halállal fog meghalni.


Eljött az óra
A nagyböjti vasárnapok evangéliumai folyamatosan vezetnek bennünket Krisztus küldetésének titka, szenvedése és megváltó halála titka felé. Ma újabb állomáshoz érkeztünk, Jézusnak a nép előtt, a nagyobb nyilvánosság előtt mondott utolsó beszédéhez. A beszédet a jeruzsálemi bevonulás elbeszélése előzi meg Szent János evangéliumában (Jn 12,12-19), amely történet valójában nyitott marad. Mi történik ezután? Hogyan változik az ünnepélyes, királyi bevonulás eseménye kereszthordozássá? Hová tűnnek el az ujjongó emberek, és honnak kerülnek elő azok, akik Jézus életére törnek?
A jeruzsálemi bevonulás leírása azzal zárul, hogy a farizeusok keserűen állapítják meg, hogy eddigi próbálkozásaik Jézus elhallgattatására kudarcot vallottak, Jézus továbbra is népszerű, mindenki őt követi (vö.: Jn 12,19). A ujjongó tömeget látva vélekedésük igaznak bizonyul, amelyet még az is fokoz, hogy nem csupán a zsidók körében tisztelik őt Messiásként, hanem még a Jeruzsálemben tartózkodó pogányok, a görögök is őt keresik, őt akarják látni, ahogyan erről a mai evangéliumi szakasz elején olvastunk. Arról ugyan nem tudunk meg semmit a leírásból, hogy teljesült-e kívánságuk, de jelenlétük és keresésük alkalmat ad Jézusnak, hogy minden embernek szóló küldetéséről tanítson.
János evangéliumában többször találkozunk azzal, hogy Jézus ellenfelei hiába próbálkoznak, hiába akarnak rá kezet emelni, hiába akarják őt bántalmazni, nem tudják elfogni, mert ,,még nem jött el az ő órája" (vö.: Jn 8,30 és Jn 9,20). E sajátos kijelentések ellenpontjaként mondja most Jézus a következőt: ,,Eljött az óra, hogy megdicsőüljön az Emberfia" (Jn 12,23). Elérkezett a megváltás ideje. Elérkezett annak az ideje, hogy Krisztus teljesítse küldetését. Mi az ő feladata? Milyen küldetést kapott az Atyától? Azt, hogy feláldozza, odaadja életét. Erről az önfeláldozásról mondja a búzaszemről szóló hasonlatot, amelynek értelmében halála új élet kezdte lesz. Új élet kezdete az ő számára a húsvéti feltámadás által és új élet kezdete számunkra is, akik hiszünk megváltó halálában és feltámadásában.
Jézusnak ebben az utolsó beszédében is megfigyelhetjük azt, ami minden cselekedetének irányítója: ő a mennyei Atya engedelmes Fia. Engedelmes fiúként elhagyja az Atya házát, majd küldetésének teljesítését követően visszatért az Atya házába. Visszatérésének pillanata az, amikor a mennyei Atya a kereszten magához öleli. Élete példa számunkra, akik tékozló fiúként elhagyjuk az atyai házat, megtagadjuk Isten szeretetét, majd a bűnös élet miatti teljes megsemmisülésünket átélve visszakívánkozunk Isten szeretetének közelébe. Felidézzük magunkban a jóságos Isten arcát és felébred bennünk a vágy, hogy lássuk, újra lássuk őt. Az Isten-látás vágya annak a jele, hogy szakítani akarunk a bűnnel.
A lassan végéhez közeledő nagyböjti időszak lehetőséget adott nekünk, hogy megfogalmazzuk vágyainkat: Látni szeretnénk Jézust. Hallgatni szeretnénk Jézus szavát, amely örök életre vezet. Követni szeretnénk Jézust, mert az általa mutatott úton juthatunk el a mennyei Atyához. Eljött az óra számunkra, hogy a szenvedő Krisztus mellé állva felvegyük mi is a keresztet. A keresztet, amely az isteni szeretet jele. Eljött az óra, hogy megismerjük Isten szeretetét.
Horváth István Sándor

Imádság
Urunk, Jézus Krisztus! Szívünk nemes szándékával keresünk téged, mert evangéliumodban felismertük az örök élet tanítását. Az evangélium szerint élve akarunk követni téged, mert egyedül a te tanításod és személyed követésre méltó. Nem adjuk életünket látszat-igazságok szolgálatára, hanem evangéliumod teljes igazságát, mint igazi örömhírt akarjuk hirdetni azoknak, akik tévedéseik után életünk értelmét keresik. Ismerjék fel ők is, hogy te vezetsz bennünket az örök üdvösségre! Segíts minket, hogy az evangéliumhoz méltóan éljünk!
 
 
0 komment , kategória:  vallás  
Címkék: felzarándokoltak, visszatérésének, megdicsőítettem, megfigyelhetjük, evangéliumodban, fölmagasztalnak, önfeláldozásról, ellenpontjaként, evangéliumában, próbálkozásaik, megfogalmazzuk, feltámadásában, cselekedetének, megmagyarázta, megdicsőüljön, jeruzsálemben, evangéliumhoz, küldetésének, mennydörgött, teljesítését, próbálkoznak, küldetéséről, kijelentések, nyilvánosság, betszaidából, megdicsőítem, folyamatosan, evangéliumai, evangéliumod, szolgálatára, szeretetének, felismertük, messiásként, hallatszott, evangéliumi, vélekedésük, időben azok, ünnepen imádják, galileai Betszaidából, örök életre, óráért jöttem, nagyböjti vasárnapok, nagyobb nyilvánosság, jeruzsálemi bevonulás, ujjongó emberek, farizeusok keserűen, ujjongó tömeget, zsidók körében, megváltás ideje, önfeláldozásról mondja, búzaszemről szóló, húsvéti feltámadás, Aztán András, Szent János, Horváth István Sándor, Jézus Krisztus,
Új komment
Kérjük adja meg a TVN.HU rendszeréhez tartozó felhasználónevét és jelszavát.
Csak regisztrált felhasználók írhatnak kommentet,
amennyiben még nem rendelkezik TVN.HU hozzáféréssel: Klikk ide!
Felhasználónév:
Jelszó:
Kérem írja be a baloldalon látható számot!
Szöveg:  
 
Betűk: Félkövér Dőlt Kiemelés   Kép: Képbeszúrás   Link: Beszúrás

Mérges Király Szomorú Kiabál Mosoly Kacsintás haha hihi bibibi angyalka ohh... ... buli van... na ki a király? puszika draga baratom... hát ezt nem hiszem el haha-hehe-hihi i love you lol.. nagyon morcika... maga a devil pc-man vagyok peace satanka tuzeske lassan alvas kaos :) bloaoa merges miki idiota .... sir puszika
 
 
Félkövér: [b] Félkövér szöveg [/b]
Dőlt: [i] Dőlt szöveg [/i]
Kiemelés: [c] Kiemelt szöveg [/c]
Képbeszúrás: [kep] http://...../kep.gif [/kep]
Linkbeszúrás: [link] http://tvn.hu [/link]
ReceptBázis
Bulgur gombával és csikemellel...
Epres túrótorta
Mákos-almás süti
Lazac édesköményes-citromos rizottóval
Részeges nyúl
Sült hekk
Zöldséges, tepsis krumpli
Cukkinis, padlizsános egytálétel
Pirított gomba sárgarépával
Sajttal töltött gomba
még több recept
Tudjátok ?
Belétünk a Sárkány évébe, béke vagy nagyobb háború vár ránk?
Még zöld a chili paprikám, ha beviszem a lakásba tovább fejlődik?
Tényleg hasznos gyógynövény a csalán?
Mi a teendő a novemberi Rododendron bimbóval?
Az álmoknak valóban van jelentése?
még több kérdés
Blog Címkék
Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Föld napja április 22  A Föld napja  Paul David Tripp Április 24  Két tekintet van  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Szent György napi hiedelmek, s...  Ez a jó az alvásban.  A Föld napja  Bizonyos kulturális szint nélk...  Nehezen engedem  Facebookon kaptam  Föld napja április 22  Vannak arcok  A Mester kezének érintése  Az udvariasság alapja: önismer...  Alakot vált...  Facebookon kaptam  Szép estét kedves látogatóimna...  Facebookon kaptam  Szép estét  Esti kép  Facebookon kaptam  Önmagaddal nem lehetsz elégede...  Paul David Tripp Április 26  Facebookon kaptam  Paul David Tripp Április 26  Az embernek a társa: hiányzik.  Facebookon kaptam  Ez a jó az alvásban.  Nehezen engedem  Facebookon kaptam  Mosolyogtál már ma?  Gaál Viktor gondolata  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Két tekintet van  Ázzal aki csak szép  Ha így haladunk...  Nagyon furcsa szeretni valakit...  Környezetvédelem  Facebookon kaptam  Mindenünk, amink van, amit sze...  Beney Zsuzsa - Tavasz  Facebookon kaptam  Palóc Grand Canyon  Nagyon furcsa szeretni valakit...  Facebookon kaptam  A világnak égető szüksége van ...  Amit átélünk,  Facebookon kaptam  A legnagyobb hiánycikk manapsá...  A Föld napja  Facebookon kaptam  802 esztendeje, 1222. április ...  Facebookon kaptam  Jó éjszakát  képre írva  Lábad nyomát megőrzi a föld.  Facebookon kaptam  Alvó cica  Facebookon kaptam Krisztinától  Muratáj  A Gömb  Facebookon kaptam  Naplemente  Bizonyos kulturális szint nélk...  Muratáj  Paul David Tripp Április 25  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Föld napja április 22  Egyik kedvenc festőm Fernando ...  Vannak arcok  Beney Zsuzsa - Sirató  Az elfogadásnak...  Esti kép  Facebookon kaptam  Lábad nyomát megőrzi a föld.  Facebookon kaptam  Pillangó  Különös!  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Muratáj  Föld napja április 22  Paul David Tripp Április 25  A lelki élet nem arról szól, ....  Facebookon kaptam Cs Ildikótól  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  A hét szűk esztendő 
Bejegyzés Címkék
időben azok, ünnepen imádják, galileai Betszaidából, örök életre, óráért jöttem, nagyböjti vasárnapok, nagyobb nyilvánosság, jeruzsálemi bevonulás, ujjongó emberek, farizeusok keserűen, ujjongó tömeget, zsidók körében, megváltás ideje, önfeláldozásról mondja, búzaszemről szóló, húsvéti feltámadás, utolsó beszédében, mennyei Atya, kereszten magához, atyai házat, bűnös élet, jóságos Isten, lassan végéhez, általa mutatott, mennyei Atyához, szenvedő Krisztus, isteni szeretet, örök élet, evangélium szerint, örök üdvösségre, evangéliumhoz méltóan, felzarándokoltak, visszatérésének, megdicsőítettem, megfigyelhetjük, evangéliumodban, fölmagasztalnak, önfeláldozásról, ellenpontjaként, evangéliumában, próbálkozásaik, megfogalmazzuk, feltámadásában, cselekedetének, megmagyarázta, megdicsőüljön, jeruzsálemben, evangéliumhoz, küldetésének, mennydörgött, teljesítését, próbálkoznak, küldetéséről, kijelentések, nyilvánosság, betszaidából, megdicsőítem, folyamatosan, evangéliumai, evangéliumod, szolgálatára, szeretetének, felismertük, messiásként, hallatszott, evangéliumi, vélekedésük, találkozunk, megtagadjuk, bántalmazni, jeruzsálemi, megismerjük, elbeszélése, lehetőséget, búzaszemről, szándékával, beszédéhez, kívánságuk, szeretnénk, szeretetét, fejedelmét, állomáshoz, tartózkodó, vágyainkat, megrendült, farizeusok, vélekedtek, vasárnapok, ünnepélyes, állapítják, evangélium, gyümölcsöt, szenvedése, felidézzük, , ,
2024.03 2024. április 2024.05
HétKedSzeCsüPénSzoVas
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930 
Blog kereső


Bejegyzések
ma: 0 db bejegyzés
e hónap: 0 db bejegyzés
e év: 0 db bejegyzés
Összes: 47466 db bejegyzés
Kategóriák
 
Keresés
 

bejegyzések címeiben
bejegyzésekben

Archívum
 
Látogatók száma
 
  • Ma: 9113
  • e Hét: 44099
  • e Hónap: 77253
  • e Év: 311000
Szótár
 




Blogok, Videótár, Szótár, Ki Ne Hagyd!, Fecsegj, Tudjátok?, Receptek, Egészség, Praktikák, Jótékony hatások, Házilag, Versek,
© 2002-2024 TVN.HU Kft.